Unforgettable experience - part III

Ja bih jako zeleo da vam opisem put do Mombase, ali ma koliko se trudio, znam da necu moci da predstavim taj uzas i konstantni strah, koji sam prozivljavao svaki put kada smo preleteli preko neke rupe, skrenuli naglo u krivinu ili obilazili kamione po mrklom mraku. Posle 8 sati horora, stizemo u Mombasu, ulazimo u matatu i odlazimo u hostel.

Nakom sto smo se smestili u sobe odlazimo da vidimo jedinu stvar po kojoj je Mombasa poznata, a to su cuvene peskovite plaze. Zamisljam prekrasnu plazu sa lezaljkama, kaficima, koktelima, muzikom i svim ostalim stvarima na koje pomislite kada kazete “Raj na zemlji”! Umesto toga zaticem drugaciju sliku od one koju dobijete kada na Googlu ukucate “Mombasa beaches”. Plaza puna morske trave, bez kafica i lezaljki ( kasnije sam shvatio zasto se ljudi ne suncaju, bilo je potrebno samo da malo razmislim i skapiram da crnci nemaju potrebu za tim, zar ne J ). Na samoj plazi se prodaju razlicite vrste suvenira, marame, drvene figurice, autenticni zubi od ajkule, slike, tobrice, narukvice i sve ostalo sto vam nikada nece trebati i sto nikako ne zelite da kupite.

Sledeceg dana odlucujemo da odemo na safari, jer kakav bi to bio obilazak Afrike, a da ne vidite atrakciju po kojoj su najpoznatiji. Polazak u 4 ujutru, da bi smo stigli da vidimo izlazak sunca, koji cemo, kako ce kasnije da se ispostavi, da prespavamo. Ogromno prostranstvo, prelepi pejzazi i slike Afrike, prekrasni predeli, pocevsi od pustare preko savana, drveca i suma, uz blag vetar koji sve vreme duva i time ulepsava ovo putovanje. Ima svega…..osim zivotinja! Za 8 sati voznje uspeli smo da vidimo grupicu slonova, nekoliko zebri, tri zirafe, par bizona, jednog majmuna, kao i jednog lava, ako se racuna cinjenica da sam morao da zumiram aparat 16 puta da bih ga video kako spava…Nije bilo bas onako kao sto sam ocekivao, ali dobro, situaciju je popravilo Masai pleme koje nam je objasnilo njihov nacin zivota, pokazalo kako se pali vatra samo uz pomoc stapova i osusene trave, odigralo njihov tradicionalni ratnicki ples, dozvolilo da se slikamo sa njima i sve to za samo 10 dolara po coveku.

U preostalim provedenim danima u Mombasi, sam se vise plasio za komarce i malariju, prskao se svakih 6 sati autanom, jer nisam uzeo nikakve pilule prevencije radi, nego sto sam obilazio sam grad. Sa potrosenim zadnjim parama, ulazimo u autobus nazad za Nairobi, prozivljavam manje strasno putovanje i stizemo u glavni grad.

To be continued..